Nu al isoleren

subsidie met terugwerkende kracht aanvragen

Het streven is dat de subsidie voor isolatie vanaf september 2025 gefaseerd beschikbaar komt, waarbij steeds een deel van de postcodes in een gebied aan de beurt komt. Als je nu al je huis wilt isoleren, kun je de subsidie later met terugwerkende kracht aanvragen. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • Alleen isolatie- en ventilatiemaatregelen die nodig zijn om te komen tot de standaard voor woningisolatie, komen in aanmerking voor subsidie. Deze standaard geeft aan wanneer de woning op de juiste manier is geïsoleerd en hierdoor geschikt wordt om te kiezen voor een andere en duurzame manier om je woning te verwarmen.
  • De afwerking van de isolatiemaatregelen, bijvoorbeeld schilderwerk of behang, vallen niet onder de subsidie. Uitzondering: woon je in het versterkingsgebied of heb je een inkomen tot 140% van het sociaal minimum, dan krijg je een tegemoetkoming van €1.000,- voor afwerkingskosten. Meer informatie over het sociaal minimum vind je op de website van UWV.
  • Ingrijpende maatregelen zoals het plaatsen van triple glas en nieuwe kozijnen, het vervangen van vloeren en daken vallen buiten de Nij Begun isolatieaanpak-subsidie.  Uitzondering: Heb je na 25 april 2023 en vóór 10 maart 2025 triple glas en kozijnen laten plaatsen , vloeren of daken vervangen (of de opdracht hiervoor verstrekt)? Dan kom je in aanmerking voor 50% of 100% subsidie voor deze maatregelen. * Deze vergoeding gaat af van de genoemde maximum bedragen.
  • Isolatie van uitbreidingen van je huis, zoals een aanbouw of een nieuwe verdieping valt niet onder deze subsidie. 

*Uit reacties op de internetconsulatie blijkt dat er onduidelijkheid is geweest in de communicatie welke voorwaarden gelden bij triple glas en kozijnen in de subsidieregeling. Iedereen die tussen 25 april 2023 en 10 maart 2025 triple glas en/of kozijnen heeft geplaatst kan dus subsidie aanvragen onder deze gewijzigde voorwaarden.

Volg dit stappenplan als je nu al jouw woning wilt isoleren:

  1. Totdat deze subsidie beschikbaar is, schiet je de kosten zelf voor. Als dat niet mogelijk is, dan kun je een lening afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds.
  2. Een energiecoach of -adviseur kan je helpen om te bepalen welke isolatie- en ventilatiemaatregelen nodig zijn om de standaard voor woningisolatie te halen. Je kan zelf een energieadviseur inschakelen via je gemeente. Veel gemeenten hebben hiervoor mogelijkheden. Kijk op de website van je gemeente en neem bij vragen contact op met je gemeente. 
  3. Bij het isoleren van je huis ben je er als huiseigenaar verantwoordelijk voor dat dit op natuurvriendelijke wijze gebeurt volgens de wet- en regelgeving die hiervoor van toepassing is. Schakel daarom een professioneel isolatiebedrijf in. Kijk op www.natuurvriendelijkisoleren.nl voor een isolatiebedrijf in jouw buurt. 
  4. Bewaar alle aankoopbonnen, offertes, facturen en betaalbewijzen die je hebt gekregen voor het uitvoeren van de isolatiemaatregelen.
  5. Vraag na afloop van de werkzaamheden de landelijke isolatiesubsidie (ISDE) aan en bewaar de brief waarin staat hoeveel subsidie je krijgt. Zolang de subsidie voor de isolatieaanpak nog niet beschikbaar is, is de ISDE-isolatiesubsidie van toepassing. Deze wordt later aangevuld tot het percentage dat van toepassing is vanuit de isolatieaanpak van Nij Begun.

Check de offerte goed voordat je tekent

Omdat er is aangekondigd dat er veel subsidiegeld voor isolatie beschikbaar komt, zijn er veel bedrijven die daarop inspelen. Let erop dat alleen isolatiemaatregelen die voldoen aan de standaard voor woningisolatie in aanmerking komen voor vergoeding. Daarom moet je alleen een offerte tekenen als het bedrijf dat de maatregelen voor jou uitvoert, zwart op wit in een onafhankelijk energieadvies verklaart dat deze nodig zijn om jouw huis naar de juiste isolatienorm te brengen. Twijfel je? Teken dan de offerte niet of vraag controle op het energieadvies door de gemeente. Anders loop je het risico dat je geen of slechts een gedeeltelijke vergoeding krijgt.

Vragen of opmerkingen

Heb je nog vragen? Lees dan ook de pagina meest gestelde vragen en antwoorden door. Staat je vraag of opmerking er niet tussen. Neem dan gerust contact met ons op door een e-mail te sturen naar: isolatie@nijbegun.nl.

Foto boven: Xander Brinkman, beeldbank Provincie Groningen