Herstel
Samen werken aan het herstel van Groningen en Noord-Drenthe
De gevolgen van de gaswinning laten nog jaren diepe sporen na in onze provincie. Pas als woningen veilig zijn, schade is vergoed en mensen zich weer gezond voelen, ontstaat weer ruimte om na te denken over de toekomst. Een toekomst die we als regio samen met inwoners maken. We willen samen werken aan het herstel van Groningen vanuit één overheid: met veilige, schadevrije en verduurzaamde woningen in leefbare dorpen en wijken met veerkrachtige bewoners. Inwoners en ondernemers hebben weer regie over hun eigen leven.
Zonder een betere aanpak van schadeherstel, versterking en gezondheid is nieuw perspectief voor Groningers en Noord-Drenten niet mogelijk. Daarom richt de Agenda voor Herstel zich op een veilig, schadevrij en verduurzaamd Groningen – koste wat het kost en zolang als het duurt. Bewoners en ondernemers moeten de schadeafhandeling en versterking ervaren als mild, menselijk en makkelijk. Dit wordt bereikt door middel van een omslag en verbetering in de werkwijze rond de uitvoering van schadeafhandeling en de versterking. Met deze agenda willen we vorm geven aan één overheid die leert, communiceert, proactief is, ondersteunend is en luistert naar de behoeften van bewoners.
Waar werken we aan?
- De bewoners zijn leidend en worden proactief ondersteund en geholpen vanuit één overheid.
- Richting geven aan maatregel 1 tot en met 31 uit Nij Begun.
- Gemeenten weten wat er leeft en speelt en kunnen passende oplossingen voor bewoners bieden vanuit een multi-team.
- De overheid werkt als één overheid gebiedsgericht om de last te verlichten van inwoners die gebukt gaan onder de procedures van versterking en regelingen rond schadeherstel.
- De overheid biedt een luisterend oor naar de behoefte en de situatie van een bewoner en nemen de coördinatielast weg bij de bewoner.
Hoe doen we dat?
- De visie ‘Veilige, schadevrije en verduurzaamde woningen in leefbare dorpen en wijken met veerkrachtige bewoners’ concreet maken: wat betekent het, wie gaat waarmee aan de slag, hoe wordt samengewerkt, wat is de planning.
- Samenhang aanbrengen in de afhandeling van schade en het versterken (en isoleren) van gebouwen om verschillen tussen bewoners te verkleinen.
- Investeren in een stevigere en toegankelijke aanpak voor de (psycho)sociale en gezondheidseffecten.
- Kleinschalig starten met een gebiedsgerichte één overheid-aanpak per adres.
speciaal voor ondernemers
Ondernemers in het aardbevingsgebied die met hun bedrijfspand in een schade- en/of versterkingstraject zitten, kunnen ondersteuning krijgen vanuit het speciale Mkb-programma. Ben je ondernemer en heb je vragen over schadeherstel, versterking of de toekomst van je bedrijf? Dan kun je gratis begeleiding en informatie krijgen van een consulent (adviseur) van het Mkb-programma.
Lees er meer over op de website mkbprogramma.nl
programma voor agrariers
Het Agroprogramma is er voor agrariërs in het aardbevingsgebied die problemen ervaren door de gevolgen van de gaswinning. Doel van het programma is om agrariërs vooruit te helpen en nieuw perspectief te bieden. Met behulp van inzet van consulenten (adviseur) kan er hulp geboden worden. De consulenten bieden een-op-een ondersteuning bij vragen over schadeherstel, versterking of de toekomst van het bedrijf. Ben je agrariër in het aardbevingsgebied en kun je hulp gebruiken?
Ga dan naar de website agroprogramma.nl en lees daar alle informatie.
Sociaal en economisch
De parlementaire enquêtecommissie trok harde conclusies over hoe onze regio is behandeld. Daaruit vloeit een ereschuld voort aan Groningers en Noord-Drenten: het gebied verdient een betere toekomst, op economisch en sociaal gebied. Voor een sociale en economische agenda is een generatie -30 jaar- lang 100 miljoen per jaar beschikbaar om het tij te keren en te werken aan perspectief.
Foto boven: Alex Wiersma