Economie

Nieuw perspectief voor Groningen en Noord-Drenthe

Voor de Economische Agenda heeft het kabinet de komende dertig jaar €100 miljoen per jaar beschikbaar gesteld, evenals een eenmalige impuls van €250 miljoen. In 2023 is een startdocument opgesteld in samenwerking tussen Rijk en regio. In juli 2024 zijn de uitgangspunten voor de Economische Agenda van de kwartiermaker en zijn team gepubliceerd. Deze uitgangspunten gaan over perspectief, samenwerking, aanpak, beloften en ook over onderwerpen waar de agenda niét voor is. Vervolgens zijn de doelen voor de Economische Agenda opgesteld.

Regio denkt mee

Kwartiermaker Jakob Klompien en zijn team spraken voor het maken van de Economische Agenda met honderden inwoners, maatschappelijke organisaties, kennis- en onderwijsinstellingen, bedrijven, experts overheden en andere belanghebbenden in Groningen en Noord-Drenthe. Keuzes in deze agenda zijn, naast al deze inbreng, gemaakt op basis van een ambitieus toekomstbeeld en regio analyses van bureau Louter, Rabo Research, CBSAtlas Research en de arbeidsmarktanalyse.

Groningers en inwoners van Noord-Drenthe konden hun mening geven over de uitgangspunten en de doelen via Stem van provincie Groningen. Deze ideeën en aanbevelingen zijn meegenomen bij het maken van de Economische Agenda.

Doelen

De doelen van de Economische Agenda zijn gebaseerd op vijf hoofdthema’s: 

  • Een toekomstbestendige economie in een gezonde leefomgeving.
  • Het bevorderen van ondernemerschap.
  • Het ontwikkelen en behouden van talent.
  • Het verzilveren van kennis.
  • Het versterken van regionaal bewustzijn en trots.

Economische Agenda zet in op kennis, innovatie en mkb in Groningen en Noord-Drenthe

De concept Economische Agenda is op 6 maart 2025 gepresenteerd. De agenda staat voor de versterking van samenwerking en wordt dé aanjager van samenwerking om onze prachtige regio vooruit te helpen.

Bijlagen bij de agenda: Verkenning en advies Berenschot over governance, Reactienota Conceptdoelen en Advies Rebel – indicatoren en streefwaarden.

Denk mee

De presentatie betekende ook de start van de derde participatieronde. Denkt u ook mee? Via Stem van Provincie Groningen kan iedereen uit Groningen en Noord-Drenthe tot donderdag 24 april 2025 reageren op de agenda. De reacties gebruikt het team van de Economische Agenda voor eventuele aanpassingen. Daarna wordt de definitieve versie vastgesteld. In 2025 wordt een eerste uitvoeringsplan van de Economische Agenda opgesteld en de uitvoeringsstructuur uitgewerkt en operationeel gemaakt.

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Nij Begun

Foto boven: Ronnie Zeemering