“Dit is een marathon, geen sprint.”

Henk Nijboer, kwartiermaker voor de sociale agenda van Nij Begun, presenteerde op 23 januari 2025 de maatregelen voor Groningen en Noord-Drenthe. Hoe is de sociale agenda ontvangen en wat is de volgende stap?

Nijboer en zijn team hebben bij de start van Nij Begun vooral geluisterd naar inwoners. In totaal namen 700 mensen deel aan bijeenkomsten, er waren 500 persoonlijke gesprekken en 215 mensen gaven schriftelijke input. “Ik begrijp dat veel mensen door alle ellende zorgen hebben, maar ik zag tijdens deze gesprekken ook veel kracht, energie en mogelijkheden om samen echt een verschil te maken”, aldus Nijboer. 

Drie fundamenten voor een sterkere regio
De sociale agenda rust op drie fundamenten. Het eerste fundament is het versterken van gemeenschapszin en trots door initiatieven van inwoners, sportclubs en verenigingen te ondersteunen en versterken. ‘Er eerder bij zijn’ is het tweede fundament, met als grootste investering extra lesuren op basisscholen. Ook wordt eerder hulp geboden aan jongeren. Het derde fundament pakt structurele problemen aan, zoals armoede en laaggeletterdheid. “De komende 30 jaar is er geld beschikbaar en daar maken we gebruik van. Wij willen structureel en gericht investeren en ervoor zorgen dat het geld op de goede plek terechtkomt.” 

Brede steun voor de sociale agenda
Voorafgaand aan de presentatie van de sociale agenda was al bekend dat de provincie, alle 13 gemeenten en het kabinet achter de genoemde maatregelen stonden. “Ik ben er erg blij mee dat ook maatschappelijke organisaties positief hebben gereageerd”, zegt Nijboer. “Want de sociale agenda wordt pas een succes als scholen, zorgorganisaties, bibliotheken, dorpshuizen, instanties voor armoedebestrijding en inwoners er samen de schouders onder zetten. Na de afgelopen weken heb ik daar het volste vertrouwen in.” 

Van plannen naar uitvoering
De eerste opdracht was om binnen een jaar een sociale agenda op te stellen. Die ligt er nu. “De komende maanden is het onze taak om ervoor te zorgen dat de sociale agenda ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd”, vertelt Nijboer. “Sommige regelingen, zoals het uitbreiden van het onderwijs met maximaal zes extra uren per week, kosten tijd. Op sommige scholen zullen in september al eerste extra uren worden gegeven, op andere scholen duurt het wat langer. Iedere keer zodra een nieuwe regeling klaar is, laten we dat weten. We zorgen ervoor dat betrokken organisaties en inwoners dan weten waar en hoe ze zich kunnen melden.”

Vasthouden voor blijvende verbetering
Alle regelingen moeten eind 2025 worden gestart, maar Nijboer wil sommige maatregelen al eerder uitrollen. “Vooral de mensen die het op dit moment het hardst nodig hebben, moeten zo snel mogelijk geholpen worden. We doen ons best om dat mogelijk te maken. Daarnaast is het belangrijk dat de maatregelen niet alleen nu, maar ook de komende 30 jaar goed blijven werken.”

Nijboer benadrukt dat dit een langetermijnproces is: “Dit is een marathon, geen sprint. We moeten volhouden en ons structureel blijven inzetten. Als we elke drie jaar van koers veranderen, komen we nergens. Maar als we hier samen langdurig aan werken, kunnen we echt het verschil maken. Dan zal de kwaliteit van leven in Groningen en Noord-Drenthe over 10 of 20 jaar beter zijn.”

Lees hier de thema nieuwsbrief over de Sociale Agenda (maart 2025)

Foto: Xander Brinkman
Tekst: Annemiek Maathuis

Over Nij Begun
De parlementaire enquêtecommissie gaswinning trok 24 februari 2023 harde conclusies. Groningers en Drenten verdienen een nij begun: een mooie, leefbare, veilige en betere toekomst. Dertig jaar lang wordt gewerkt aan herstel en perspectief. De gevolgen van de gaswinning laten diepe sporen na bij een groot deel van onze inwoners. Een noodzakelijke voorwaarde voor een betere toekomst is het herstel van woningen én mensen. Zo lang als nodig. Koste wat kost. Het aanpakken van schade, versterking en herstel is daarom de belangrijkste prioriteit. Naast een sociale agenda komt er ook een economische agenda voor Groningen en Noord-Drenthe. Er is 200 miljoen euro per jaar beschikbaar voor sociaal en economisch perspectief. Ook is er in totaal de komende tien jaar (tot 2035) 1,65 miljard euro voor de isolatie van woningen beschikbaar. In Groningen en Noord-Drenthe zetten we samen de schouders eronder.