“Praktische hulp is soms effectiever dan een pil of eindeloos praten”

Wat vinden inwoners van Groningen en Noord-Drenthe van de sociale agenda van Nij Begun? We vroegen het aan Trudy Oldenhuis, huisarts in Groningen en voorzitter van DokNoord, de regionale organisatie voor huisartsenzorg in Groningen en Noord-Drenthe. 

Trudy hoort van veel huisartsen hoe groot de gevolgen van de aardbevingsproblematiek zijn. “We merken dat alles rondom de aardbevingen veel impact heeft op de gezondheid en het welbevinden van mensen. Mensen komen bij ons met lichamelijke en psychische klachten.” 

Continuïteit van zorg
Trudy werd door Henk Nijboer uitgenodigd om mee te praten over de sociale agenda van Nij Begun. “Hij vroeg ons wat huisartsen nodig hebben,” vertelt ze. “We hebben uitgelegd dat de continuïteit van zorg erg belangrijk is. Voor inwoners is het fijn om een vaste zorgverlener te hebben, zodat je een vertrouwensband kunt opbouwen. Ook hebben we benoemd dat een goede samenwerking tussen medisch en sociaal domein veel gezondheidswinst kan opleveren.” 

Impact op de hele regio 

Huisartsen werken met veel verschillende partijen samen, zoals ziekenhuizen, de GGZ, apothekers en het sociaal domein. “Waar we als huisartsen vaak tegenaan lopen, is dat we voortdurend worden gevraagd om aan allerlei kleine projecten mee te doen. Een huisarts erbij is altijd handig, maar we kunnen niet overal op ingaan. Als wij iets doen, dan moet het opschaalbaar zijn naar de hele regio.” Die boodschap is inmiddels opgepakt binnen de sociale agenda. “Er is een mooie koppeling gelegd met Gezond Groningen, een netwerk van sociale en medische partners in de provincie. Daar ben ik erg blij mee.”

Connectie tussen medisch en sociaal domein
Volgens Trudy is een sterkere connectie tussen het medisch en sociaal domein belangrijk. “Veel problemen worden nu als medisch bestempeld, terwijl ze eigenlijk een sociale oorzaak hebben,” legt ze uit. “Door bezuinigingen is de samenwerking met het sociaal domein de afgelopen jaren verzwakt. Voor huisartsen is het vaak onduidelijk waar een patiënt terechtkan voor praktische sociale hulp buiten de medische zorg. Een manier om die verbinding te herstellen, is ‘Welzijn op Recept’.”

Welzijn op Recept 
Welzijn op Recept is een van de maatregelen in de sociale agenda van Nij Begun. Dit houdt in dat huisartsen patiënten met psychosociale klachten, zoals stress, eenzaamheid of somberheid, doorverwijzen naar een welzijnscoach. “Soms is een medische behandeling niet de beste oplossing,” legt Trudy uit. “Problemen uiten zich lichamelijk, maar de oorzaak ligt bijvoorbeeld bij stress door armoede of schulden. Praktische hulp is soms effectiever dan een pil of eindeloos praten.”

In haar praktijk werkt Trudy al met Welzijn op Recept. “We hebben een welzijnscoach bij ons in de huisartsenpraktijk. Dat is erg fijn: we hoeven geen aparte overleggen in te plannen, we spreken elkaar gewoon bij de koffie. Doordat we zo dichtbij elkaar zitten krijgen we meer begrip voor elkaars werk.”

Aandachtspunten

Voor huisartsen die starten met Welzijn op Recept heeft Trudy het volgende advies: “Leer elkaar goed kennen. Maak duidelijke afspraken en bespreek hoe je wilt samenwerken. Zoek elkaar actief op en zorg dat het hele team betrokken is.”

Trudy merkt dat veel huisartsen enthousiast zijn over Welzijn op Recept. “Deze aanpak helpt om de huisartsenzorg te versterken en kan bijdragen aan het behouden van huisartsen in dorpen. We zetten hier nu vol op in, maar ik hoop dat dit ook in de toekomst gedragen blijft en dat gemeenten blijven samenwerken.” 

Volgens Trudy begint het echte werk nu pas. “De sociale agenda is er, het geld is gereserveerd. Maar het is nog lang niet klaar. We kunnen nu niet achterover gaan leunen. Dit is het moment om door te pakken: dat zijn we verplicht aan onze inwoners.“

Foto: Xander Brinkman
Tekst: Annemiek Maathuis

Over Nij Begun
De parlementaire enquêtecommissie gaswinning trok 24 februari 2023 harde conclusies. Groningers en Drenten verdienen een nij begun: een mooie, leefbare, veilige en betere toekomst. Dertig jaar lang wordt gewerkt aan herstel en perspectief. De gevolgen van de gaswinning laten diepe sporen na bij een groot deel van onze inwoners. Een noodzakelijke voorwaarde voor een betere toekomst is het herstel van woningen én mensen. Zo lang als nodig. Koste wat kost. Het aanpakken van schade, versterking en herstel is daarom de belangrijkste prioriteit. Naast een sociale agenda komt er ook een economische agenda voor Groningen en Noord-Drenthe. Er is 200 miljoen euro per jaar beschikbaar voor sociaal en economisch perspectief. Ook is er in totaal de komende tien jaar (tot 2035) 1,65 miljard euro voor de isolatie van woningen beschikbaar. In Groningen en Noord-Drenthe zetten we samen de schouders eronder.