De gevolgen van schade en versterking hebben grote invloed op ondernemers. Consulenten van het mkb-programma helpen ondernemers bij bijvoorbeeld omzetverlies, dilemma’s over de toekomst van een bedrijf of praktische vragen. Ruim een jaar geleden gingen mkb-consulenten aan de slag om ondernemers in deze regio te ondersteunen. Inmiddels zijn al zo’n vijftig bedrijven geholpen.
“Het begint bij ondernemers aan de keukentafel, waar ze even helemaal leeg kunnen lopen“, vertelt consulent Kees Douma. Soms is een paar uur nodig om het hele verhaal te horen. De consulent heeft tijd om dit luisterend oor te zijn. Ondernemers zitten met vragen over schade, versterking en de gevolgen daarvan voor de toekomst van het bedrijf. “Wij kunnen voor hen het overzicht terugbrengen en zijn ‘spin in het web’ tussen de ondernemer en organisaties. Bovendien hebben wij kennis over het aardbevingsgebied en zijn we zelf ook ondernemer (geweest).”
Verschillende vragen
Welke vragen zoal bij de consulent binnenkomen? Douma geeft een voorbeeld: “Sommige ondernemers gaan bijna met pensioen. En dan begint de versterkingsoperatie. Wat doe je in zo’n geval: stoppen of toch doorgaan? Samen met de ondernemer bekijk ik de opties.” Een andere ondernemer had in het verleden een regeling getroffen voor het versterken van zijn bedrijfspand. Achteraf bleek dat bedrag niet voldoende te zijn. De consulent kan dan meedenken over een oplossing, zodat de ondernemer de versterking toch kan afronden met meer budget. Andere vragen gaan onder andere over omzetverlies, bezwaar maken op het schaderapport, onduidelijkheid over de gevolgen van de versterking of bij welke organisatie je terechtkunt. Ook vragen over de opvolging, uitbreiding of beëindiging van het bedrijf komen bij de consulent terecht.
Samen stappen zetten
Dat de consulent echt het verschil kan maken, is al meerdere keren gebleken. Douma: “Een ondernemer had zich bij alle mogelijke organisaties gemeld, maar niemand kon hem helpen, zelfs de Nationale Ombudsman niet.” Door de inzet van de consulent heeft een van de organisaties de zaak toch opgepakt. “Iemand anders had te maken met omzetverlies en wist niet waar hij terechtkon. Ik heb kunnen helpen bij het aanvragen van een vergoeding en inmiddels heeft de ondernemer een voorschot ontvangen.”
Deskundigenregeling en investeringsregeling
Als extra kennis van een expert nodig is, kunnen ondernemers de kosten hiervoor vergoed krijgen. Daarvoor heeft het mkb-programma de subsidieregeling deskundigenkosten opgezet. “Ondernemers kunnen de subsidie bijvoorbeeld gebruiken voor een taxateur of accountant die de waarde van het bedrijfspand of omzetverlies berekent”, legt Douma uit. Ook opent in de eerste helft van 2025 een investeringsregeling vanuit het mkb-programma.
Op eigen benen staan
Ondersteuning door een consulent is gratis en er staat geen maximale tijd voor. “Het belangrijkste is dat de ondernemers weer op eigen benen kunnen staan”, zegt Douma. “En weer kunnen doen waar ze goed in zijn: ondernemen.”
Meer informatie of contact?
Het mkb-programma is onderdeel van de Herstelagenda Groningen van Nij Begun. Kijk voor meer informatie en contactgegevens op: www.mkbprogramma.nl.

Op de foto: mkb-consulenten Kees Douma en Guus Rabius.