Wat vinden Groningers en Noord-Drenten van de sociale agenda van Nij Begun? We vroegen het aan Hielke Westra, directeur van Groninger Dorpen, de koepelorganisatie voor buurt- en dorpshuizen en dorpsorganisaties die ongeveer 280 leden vertegenwoordigt.
“Wij ondersteunen buurt- en dorpshuizen en dorpsorganisaties in de volle breedte van hun werk,” zegt Hielke Westra. “Als er een specifiek vraagstuk speelt in een dorp, gaan we daarover in gesprek. We behartigen hun belangen, we brengen mensen samen en we organiseren themabijeenkomsten om te informeren en inspireren.”
Aardbevingsproblematiek
Hielke Westra, geboren in Grijpskerk en woonachtig in Grootegast, is op verschillende manieren betrokken bij de aardbevingsproblematiek. Als voormalig wethouder van de gemeente Westerkwartier had hij gaswinning in zijn portefeuille. Hij zag de schade aan woningen en bedrijven in de regio en ervoer de complexiteit van het dossier, waarin het Groningenveld een belangrijke rol speelde. Er lagen gasopslagen in de gemeente en waren er ook nog eens 17 kleine gasvelden. Daarnaast werkte Hielke enkele jaren bij de gemeente Loppersum aan de versterkingsoperatie. “De impact in dat gebied is groter en anders dan in het Westerkwartier, maar niet minder complex,” vertelt hij. Ook nu nog is hij bij betrokken bij het dossier vanuit het Groninger Gasberaad.
Leefbaarheid
“De gaswinning heeft een enorme impact gehad, ook op de leefbaarheid,” zegt Hielke. “Veel inwoners hebben te maken met schade en versterkingstrajecten. Ik zie ook hoe mensen soms tegenover elkaar komen te staan. De een krijgt bijvoorbeeld wel een nieuw huis, en de ander niet. Als Groninger Dorpen richten we ons niet direct op de versterkings- of schadedossiers, onze focus ligt op het behouden en versterken van de leefbaarheid in Groningen. Dat is altijd onze missie geweest, en die is nu misschien wel belangrijker dan ooit.”
Betrokken bij Nij Begun
Begin 2024 werd bekend dat Nij Begun werkte aan een sociale agenda. “We wilden weten wat onze leden belangrijk vonden en wat er volgens hen in de sociale agenda moest komen,” vertelt Hielke. “Daarom hebben we verschillende bijeenkomsten georganiseerd om input te verzamelen.” Die input leidde uiteindelijk tot een manifest, dat in april 2024 werd overhandigd aan Henk Nijboer. “We hebben onze betrokkenheid niet alleen via dat manifest laten zien, maar waren ook aanwezig bij bijeenkomsten in Tolbert en Delfzijl en bij de expert-meetings. We zijn er blij mee dat we veel van ons manifest nu terugzien in de sociale agenda.”
Dorpsondersteuners
Een van de concrete initiatieven uit de sociale agenda is de inzet van dorpsondersteuners. “Ieder dorp kent wel iemand die zich bovenmatig inzet voor het dorp en de inwoners,” legt Hielke uit. “Iemand die bijvoorbeeld praktische zaken regelt of mensen met een hulpvraag de weg wijst naar de juiste instanties. Of iemand die activiteiten organiseert om eenzaamheid tegen te gaan of andere initiatieven bedenkt. Volgens Groninger Dorpen zou deze rol eigenlijk een structurele, betaalde functie moeten worden. Dit zijn namelijk vaak de mensen die het dorp ‘dragen’. Daarom zijn we blij dat hier geld voor vrij wordt gemaakt. Een dorpsondersteuner kan een enorme meerwaarde hebben voor de leefbaarheid en verbinding binnen een dorp.” Er zijn nog wel wat openstaande vragen. Bij wie komen de dorpsondersteuners bijvoorbeeld in dienst? Hoe wordt het werkgeverschap geregeld? En wat doen we qua opleiding? “Bij de uitwerking hiervan willen wij vanuit Groninger Dorpen graag meedenken,” aldus Hielke.
Investeren in buurt- en dorpshuizen
Een ander waardevol initiatief uit de sociale agenda is de financiële ondersteuning voor ontmoetingsplekken, zoals dorps- en buurthuizen. “Ontmoetingsplekken zijn onmisbaar voor de sociale cohesie en leefbaarheid van dorpen en wijken,” benadrukt Hielke. Veel dorpshuizen zijn verouderd en hebben dringend onderhoud nodig. “Met de beschikbare middelen kunnen deze gebouwen toekomstbestendig en duurzaam worden gemaakt of kunnen er zelfs nieuwe ontmoetingsplekken worden gerealiseerd.”
Sociale en economische agenda
Naast de sociale agenda wordt binnenkort ook de economische agenda gepresenteerd. “Wat we niet mogen vergeten, is dat wonen, werken, zingeving of ontspanning samen bepalen of mensen zich thuis voelen in Groningen. Het is een totaalbeleving. Het is belangrijk dat de sociale en economische agenda goed op elkaar aansluiten.”
