“Dankzij de verrijkte schooldag ontdekken kinderen nieuwe talenten en krijgen ze meer zelfvertrouwen.”

Wat vinden Groningers en Noord-Drenten van de sociale agenda van Nij Begun? We vroegen het Marion Medema, directeur van basisschool De Vuurvlinder in Appingedam. 

OBS De Vuurvlinder en CBS De Triangel staan in de wijk Opwierde, een wijk die volop te maken heeft met aardbevingsproblematiek. “Vrijwel al onze 350 leerlingen zitten in een traject waarbij hun huis wordt gesloopt of versterkt, ze tijdelijk ergens anders moeten wonen of net weer terug zijn in een nieuw huis,” vertelt Marion. Naast de aardbevingsschade kampt de wijk ook met andere uitdagingen. “In Opwierde zien we armoede, laaggeletterdheid en andere problemen. Daarbovenop komt voor veel bewoners de onzekerheid rond hun woonsituatie”, legt Marion uit. 

Bestuurder Geert Bijleveld van stichting Ommeriek, waar De Vuurvlinder onder valt, speelde een belangrijke rol in de gesprekken over de sociale agenda van Nij Begun. Via hem is Marion ook in een vroeg stadium betrokken bij gesprekken over de maatregelen voor het basisonderwijs. 

Verrijkte schooldag

“In de sociale agenda van Nij Begun worden middelen beschikbaar gesteld voor de verrijkte schooldag, daar ben ik ontzettend blij mee,” aldus Marion. Basisschool De Vuurvlinder neemt voor het derde jaar deel aan de verrijkte schooldag van Tijd voor Toekomst. Dit programma biedt leerlingen extra activiteiten naast het reguliere lesaanbod. Het doel is om hen extra ondersteuning te bieden in hun ontwikkeling en zo hun kansen te vergroten. 

“We zien op onze school dat kinderen echt profijt hebben van de extra lessen, dus ik ben heel blij dat die lessen door kunnen gaan. Ze ontwikkelen zich beter, op allerlei vlakken. Naast de reguliere lessen kunnen de leerlingen kennis maken met allerlei vakken, zoals verschillende sporten, programmeren, natuur en techniek. Ook hun creatieve kant krijgt ruimte, met bijvoorbeeld muziek, druktechnieken en naailes.”

Om de verrijkte schooldag mogelijk te maken, heeft basisschool De Vuurvlinder de schooltijden aangepast. Vier dagen per week blijven de leerlingen een half uur langer op school. “Het is nog een hele klus om de planning steeds rond te krijgen,” vertelt Marion. “Het is praktisch onmogelijk om al deze extra lessen na schooltijd te organiseren. Daarom hebben we de extra lessen verweven in de reguliere schooldag.”

De meeste kinderen zijn erg enthousiast over de extra lessen. “Een uurtje sporten, met je handen in de klei of creatief bezig zijn: het is een fijne onderbreking van de dag. Bovendien ontdekken kinderen nieuwe talenten en ontwikkelen ze zelfvertrouwen.”

Niet iedereen kan lesgeven
Toch zijn er volgens Marion ook verbeterpunten. Zo pleit ze voor een didactische basiscursus voor aanbieders van de extra lessen. “Veel van de aanbieders zijn creatief en getalenteerd, maar in de praktijk merken we dat niet iedereen kan lesgeven. Je moet zelfstandig met een groep kinderen kunnen werken, zonder begeleiding van de leerkracht. Als dat niet goed gaat, ontstaat er onrust. Ook moeten we een back-up hebben als een kind uit de les wordt gestuurd.” Ziekteverzuim van aanbieders is een ander knelpunt. “Het is niet de bedoeling dat de leerkracht een extra uur lesgeeft als een aanbieder wegens ziekte niet kan komen. In de praktijk doen leerkrachten dat vaak toch, maar als directeur wil ik dat echt voorkomen.”

Brugfunctionaris

Marion vindt het heel goed dat in de sociale agenda ook middelen vrijkomen voor de brugfunctionaris, een medewerker op school die zowel ouders als kinderen helpt als ze ergens tegenaan lopen, zoals bij geldzaken, opvoeding of taal. Hij of zij wijst ouders de weg naar instanties en regelingen waar zij gebruik van kunnen maken. “Onze school heeft een brugfunctionaris, die tijdelijk werd gefinancierd. Dankzij de extra middelen vanuit Nij Begun kan de brugfunctionaris blijven”, legt Marion uit. “Voor een brugfunctionaris draait alles om vertrouwen en het opbouwen van contacten. Ouders die hulp nodig hebben stappen niet zomaar op iemand af; dat kost tijd.” 

“Dat er geld is voor de brugfunctionaris en voor de verrijkte schooldag, is een enorme aanwinst voor het basisonderwijs. Dankzij deze investeringen kunnen we kinderen beter begeleiden en voorbereiden op een kansrijke toekomst.”

Marion Medema van OBS De Vuurvlinder over de sociale agenda van Nij Begun

Foto: Xander Brinkman
Tekst: Annemiek Maathuis

Over Nij Begun
De parlementaire enquêtecommissie gaswinning trok 24 februari 2023 harde conclusies. Groningers en Drenten verdienen een nij begun: een mooie, leefbare, veilige en betere toekomst. Dertig jaar lang wordt gewerkt aan herstel en perspectief. De gevolgen van de gaswinning laten diepe sporen na bij een groot deel van onze inwoners. Een noodzakelijke voorwaarde voor een betere toekomst is het herstel van woningen én mensen. Zo lang als nodig. Koste wat kost. Het aanpakken van schade, versterking en herstel is daarom de belangrijkste prioriteit. Naast een sociale agenda komt er ook een economische agenda voor Groningen en Noord-Drenthe. Er is 200 miljoen euro per jaar beschikbaar voor sociaal en economisch perspectief. Ook is er in totaal de komende tien jaar (tot 2035) 1,65 miljard euro voor de isolatie van woningen beschikbaar. In Groningen en Noord-Drenthe zetten we samen de schouders eronder.