“Aandacht voor voortijdig schoolverlaters is goed. Maar laten we de andere jongeren niet vergeten.”

Wat vinden Groningers van de sociale agenda van Nij Begun? We vroegen het aan Anouk Parent-Maassen, directeur van 2BE, een organisatie die jongeren tussen de 11 en 27 jaar ondersteunt in de regio Eemsdelta en Oost-Groningen.

2BE helpt jongeren om hun plek in de samenleving te vinden. “Sommigen zitten volledig thuis, anderen zoeken waar ze goed in zijn of lopen tegen maatschappelijke problemen aan”, vertelt Anouk Parent-Maassen.  

Anouk woont in Appingedam en heeft van dichtbij ervaren wat de aardbevingsproblematiek met mensen doet. “De kinderen van mijn man hebben 17 maanden in een wisselwoning gewoond, omdat hun huis werd gesloopt en opnieuw werd gebouwd. Dat had een enorme impact op hen. Ze sliepen slechter, en veel spullen moesten in de opslag. Mijn stiefdochter wilde in de zomer skeeleren, maar haar skeelers zaten in de opslag..”

Ook haar eigen huis moest worden versterkt. “We zouden twee weken uit huis moeten, maar dat werden er tien. Wat wij hebben meegemaakt vond ik al heftig, maar als ik andere verhalen hoor, besef ik dat het bij ons nog meeviel.”

Betrokken bij Nij Begun 
Vanaf de start van Nij Begun is 2BE nauw betrokken. “Ik heb in een gesprek met Henk Nijboer mijn visie gedeeld en later ook deelgenomen aan een expertsessie”, vertelt Anouk. Daarnaast heeft Henk Nijboer een van de projecten van 2BE bezocht, net als zijn team. “We hebben laten zien welke problematiek wij zoal tegenkomen en hoe wij jongeren ondersteunen.” 

Voortijdig schoolverlaters 
De sociale agenda van Nij Begun bevat maatregelen die specifiek gericht zijn op kinderen en jongeren. “Fijn dat er maatregelen zijn opgenomen voor opgroeiende kinderen en jongeren,” zegt Anouk. “Het is prachtig dat er binnen het onderwijs ruimte ontstaat om te kijken waar de talenten van kinderen liggen en wat ze graag doen.” Anouk is blij dat er middelen worden vrijgemaakt voor jongeren: “Ik vind het heel goed dat er in de sociale agenda veel aandacht is voor voortijdig schoolverlaters. Helaas wordt deze groep steeds groter. Ook voor de jongeren die niet uitvallen op school, maar het wél zwaar hebben, is aandacht voor de mentale gezondheid hard nodig.”

Verborgen last van jongeren
“Veel jongeren in deze regio hebben mentale problemen. En veel van hen hebben te maken met de nasleep van aardbevingsproblematiek”, benadrukt Anouk. “Er zijn bijvoorbeeld jongeren die nog bezig zijn met de administratie van hun ouders rondom de aardbevingen. Daar moet ook aandacht voor zijn.”

Ze vindt het positief dat Nij Begun jongeren een stem wil geven, maar merkt op dat dit in de sociale agenda nog niet concreet is uitgewerkt. “Ik weet dat er gesprekken worden gevoerd om te kijken hoe we dat beter kunnen invullen. In de economische agenda lijkt er meer focus te komen op talentontwikkeling en participatie naar werk. Dat zou een belangrijke aanvulling kunnen zijn.” Daarnaast vindt Anouk samenwerking tussen jongerenorganisaties een belangrijk aandachtspunt. “De problematiek waarmee een jongere te maken heeft zou het startpunt moeten zijn. Van daaruit moeten we samen bepalen welke aanpak het beste past bij elk individu.”

Een beetje aandacht voor elkaar
Volgens Anouk is de sociale agenda een mooie aanjager voor verandering, maar ze ziet ook een belangrijke rol voor inwoners zelf. “Laten we niet alleen naar beleidsplannen kijken, maar ook naar elkaar.” Ze pleit voor kleine gebaren in het dagelijks leven. “Vraag je buurman of buurvrouw eens hoe het met ze gaat. Stel een jongere de vraag: Hoe voel je je?  Geld kan heel veel doen, maar met het sociale aspect kunnen we ook heel veel bereiken. Mijn motto? Een beetje liefde en aandacht helpt iedereen.”

Foto: Xander Brinkman
Tekst: Annemiek Maathuis

Over Nij Begun
De parlementaire enquêtecommissie gaswinning trok 24 februari 2023 harde conclusies. Groningers en Drenten verdienen een nij begun: een mooie, leefbare, veilige en betere toekomst. Dertig jaar lang wordt gewerkt aan herstel en perspectief. De gevolgen van de gaswinning laten diepe sporen na bij een groot deel van onze inwoners. Een noodzakelijke voorwaarde voor een betere toekomst is het herstel van woningen én mensen. Zo lang als nodig. Koste wat kost. Het aanpakken van schade, versterking en herstel is daarom de belangrijkste prioriteit. Naast een sociale agenda komt er ook een economische agenda voor Groningen en Noord-Drenthe. Er is 200 miljoen euro per jaar beschikbaar voor sociaal en economisch perspectief. Ook is er in totaal de komende tien jaar (tot 2035) 1,65 miljard euro voor de isolatie van woningen beschikbaar. In Groningen en Noord-Drenthe zetten we samen de schouders eronder.