Studenten denken in hackathon mee over uitwerking Sociale Agenda

De Sociale en Economische Agenda van Nij Begun gaan over de toekomst van Groningen en Noord-Drenthe. Er is de komende dertig jaar geld beschikbaar om het sociale en economische perspectief om deze regio te versterken. De plannen en het bijbehorende geld zijn er voor de huidige en de toekomstige generatie: de volwassenen van de toekomst zijn de jeugd van nu. Dat maakt het extra belangrijk om jongeren nauw te betrekken bij het maken van de agenda’s. Dat gebeurt onder andere via hackathons met scholieren en studenten.

Concrete oplossingen voor complexe thema’s
Ongeveer 40 studenten van Hanze hogeschool, NHL Stenden en het Alfa college deden op 11 december mee aan een hackathon van Crosswise over de Sociale Agenda van Nij Begun. De studenten gaven hun visie op een aantal vragen rond de hoofdthema’s van de Sociale Agenda: leefbaarheid, participatie/armoede, kansen voor kinderen en het vergroten van (mentale) gezondheid. De studenten dachten mee over de concrete uitwerking van deze thema’s. Ze spraken over vragen zoals: wat draagt voor jongeren bij aan leefbaarheid in de dorpen? Hoe bereiken we jongeren met schulden om ze te kunnen helpen? Of: hoe zouden ontmoetingsplekken voor jongeren eruit moeten zien?

Van influencers tot dorpshuizen
Door verschillende werkvormen te gebruiken met studenten, docenten en inhoudelijk betrokkenen bij de Sociale Agenda, leidde deze hackathon tot mooie inzichten van de jongeren. Ze gaven bijvoorbeeld tips over het bereiken van leeftijdgenoten met schulden via influencers, het betrekken van jongeren bij het ontwerp van nieuwe ontmoetingsplekken in dorpshuizen en het dichten van het gat tussen technologische kennis die je opdoet op school en wat je nodig hebt in de toekomst. Er kwamen verrassende uitspraken voorbij, bijvoorbeeld over de rust in dorpen die veel jongeren juist waarderen. Willen ze vertier, dan komen ze wel naar de stad: ‘de stad is de stad en het dorp moet gewoon het dorp blijven’.

Vervolg
De resultaten van de hackathon nemen kwartiermaker Henk Nijboer en zijn team mee voor de uitwerking van de Sociale Agenda. De agenda wordt in januari gepresenteerd en in 2025 volgt de uitwerking en gaan de eerste maatregelen van start.

Over Nij Begun
De parlementaire enquêtecommissie gaswinning trok 24 februari 2023 harde conclusies. Groningers verdienen een nij begun: een mooie, leefbare, veilige en betere toekomst. De gevolgen van de gaswinning laten diepe sporen na bij een groot deel van onze inwoners. Een noodzakelijke voorwaarde voor een betere toekomst is het herstel van woningen én mensen. Zo lang als nodig. Koste wat kost. Het aanpakken van schade, versterking en herstel is daarom de belangrijkste prioriteit. Daarnaast is voor Groningen en Noord-Drenthe de komende dertig jaar 200 miljoen euro per jaar beschikbaar voor sociaal en economisch perspectief. En voor de isolatie van woningen in Groningen en Noord-Drenthe is de komende tien jaar 1,65 miljard euro beschikbaar. In 2024 werken we samen met vele organisaties, bedrijven en inwoners aan plannen wat we met Nij Begun gaan doen. In 2025 zijn deze plannen klaar. In Groningen en Noord-Drenthe zetten we samen de schouders eronder. Samen maken wij ons Nij Begun.