Er is de komende dertig jaar geld beschikbaar om het sociale en economische perspectief voor onze regio te versterken. De plannen en het bijbehorende geld zijn er voor de huidige en de toekomstige generatie: de volwassenen van de toekomst zijn de jeugd van nu. Dat maakt het extra belangrijk om jongeren nauw te betrekken bij het maken van de agenda’s.

Tienskip
Op 16 december kwamen 100 jongeren vanuit het Mbo en voortgezet onderwijs samen tijdens een Tienskipdag. Tienskip is een stichting, die zich inzet voor het verkleinen van de kloof tussen jongeren en (lokale) democratie. Dat gebeurt o.a. door Tienskipdagen, waarop jongeren een democratische uitdaging aangaan. De Economische Agenda van Nij Begun vroeg de jongeren welke doelen van de Economische Agenda zij het belangrijkst vinden. Dat konden ze aangeven door het verdelen van een miljoen euro over de vijf doelen van de agenda: trots, talentbehoud, kennis verzilveren, ondernemerschap en leefomgeving.
Alles verbonden met alles
Het verdelen van het geld leidde tot interessante discussies, vooral tussen de jongeren onderling: wat vind je belangrijk voor jouw toekomst in Groningen? In de antwoorden kwam vaak naar voren dat alle doelen met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden. ‘Zijn talent behoud, leefomgeving, kennis en ondernemerschap goed op orde, dan volgt de trots vanzelf’ vonden bijvoorbeeld veel jongeren.
Leefomgeving staat voorop
Waar de jongeren het meeste belang aan hechten, werd bij verdeling van de geldbiljetten duidelijk: leefomgeving was de absolute nummer 1. Daar had de jongeren de meeste binding mee en konden ze ook het beste concrete maatregelen bij bedenken. Het is opvallend dat ook de deelnemers van de online participatie over de doelen van de Economische Agenda, dat zo zien. Een prettige en gezonde leefomgeving is voor zowel deelnemende jongeren als volwassenen dus het belangrijkste doel.
Verwerken in agenda
Bekijk de inbreng van de jongeren tijdens Tienskip. Hun aandachtspunten, die bij de Tienskip dag zijn opgehaald, worden meegenomen bij het maken van de Economische Agenda. Daar wordt op dit moment nog volop aan gewerkt.
Over Nij Begun
De parlementaire enquêtecommissie gaswinning trok 24 februari 2023 harde conclusies. Groningers verdienen een nij begun: een mooie, leefbare, veilige en betere toekomst. De gevolgen van de gaswinning laten diepe sporen na bij een groot deel van onze inwoners. Een noodzakelijke voorwaarde voor een betere toekomst is het herstel van woningen én mensen. Zo lang als nodig. Koste wat kost. Het aanpakken van schade, versterking en herstel is daarom de belangrijkste prioriteit. Daarnaast is voor Groningen en Noord-Drenthe de komende dertig jaar 200 miljoen euro per jaar beschikbaar voor sociaal en economisch perspectief. En voor de isolatie van woningen in Groningen en Noord-Drenthe is de komende tien jaar 1,65 miljard euro beschikbaar. In 2024 werken we samen met vele organisaties, bedrijven en inwoners aan plannen wat we met Nij Begun gaan doen. In 2025 zijn deze plannen klaar. In Groningen en Noord-Drenthe zetten we samen de schouders eronder. Samen maken wij ons Nij Begun.