Economische Agenda spreekt met experts en inwoners over verdere focus

In de komende weken stelt de kwartiermaker van de Economische Agenda van Nij Begun met zijn team de uiteindelijke agenda op. Hierbij neemt hij, naast uitkomsten van vele gesprekken, de resultaten mee uit expertsessies en online participatie. De reacties in de tweede online participatieronde maken duidelijk waar de focus volgens de meedenkers moet liggen: een toekomstbestendige economie in een gezonde leefomgeving vindt de meerderheid het belangrijkste doel van de Economische Agenda. Over zaken rond leefbaarheid, voorzieningen en trots op de regio kwamen relevante inhoudelijke opmerkingen, als inbreng voor de Economische Agenda.

Aanpak

Om de economische agenda op te stellen, hebben kwartiermaker Jakob Klompien en zijn team vanaf april honderden inwoners, experts, bestuurders, ambtenaren en ondernemers gesproken. Dat leidde tot de uitgangspunten en vervolgens de doelen van de Economische Agenda. Nu is de volgende fase aangebroken: focus bepalen en het maken van de uiteindelijke agenda. Een belangrijk uitgangspunt voor de Economische Agenda is immers het aanbrengen van focus en tegengaan van versnippering.

Expertsessies

De expertsessies zijn eind november gestart. In tien bijeenkomsten denken bijna 200 experts mee over de inhoud van de Economische Agenda. Het gaat om experts met diverse achtergronden bij bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en overheid. De expertsessies zijn geen lobby-bijeenkomsten voor organisaties, projecten of programma’s. De experts zijn daarom op persoonlijke titel uitgenodigd om mee te denken, en niet vanuit een organisatiebelang. Zij bespreken belangrijke thema’s voor de Economische Agenda. Deze thema’s zijn zeer uiteenlopend, denk bijvoorbeeld aan: imago, vestigingsvoorwaarden en -voorzieningen, digitalisering, circulaire economie, vrijetijdseconomie en gezondheid.

De gesprekken gaan over de vraag hoe de doelen van de economische agenda het beste behaald kunnen worden en waarop de focus moet liggen. Het resultaat van de gesprekken vormt concrete input voor de economische agenda, net als de inbreng uit andere bijeenkomsten, gesprekken, onderzoeken, adviezen en participatie.

Vervolg

De expertsessies lopen tot en met de eerste week van december. In december denken MBO- en VO-studenten op een Tienskip-bijeenkomst mee over de inhoud van de Economische Agenda. Naar verwachting kan de concept Economische Agenda eind februari gepresenteerd worden. Na die presentatie start de derde participatieronde.

Over Nij Begun
De parlementaire enquêtecommissie gaswinning trok 24 februari 2023 harde conclusies. Groningers en Drenten verdienen een nij begun: een mooie, leefbare, veilige en betere toekomst. Dertig jaar lang wordt gewerkt aan herstel en perspectief. De gevolgen van de gaswinning laten diepe sporen na bij een groot deel van onze inwoners. Een noodzakelijke voorwaarde voor een betere toekomst is het herstel van woningen én mensen. Zo lang als nodig. Koste wat kost. Het aanpakken van schade, versterking en herstel is daarom de belangrijkste prioriteit. Daarnaast is 200 miljoen euro per jaar beschikbaar voor sociaal en economisch perspectief. Ook is er in totaal de komende tien jaar (tot 2035) 1,65 miljard euro voor de isolatie van woningen beschikbaar. In Groningen en Noord-Drenthe zetten we samen de schouders eronder.