Waardevolle resultaten online participatie economische agenda

De online participatieronde over de uitgangspunten van de economische agenda leverde waardevolle reacties op. Onder andere over het belangrijkste uitgangspunt volgens respondenten: aandacht voor onderwijs en arbeidsmarkt, duurzaamheid, versterken ruimtelijke kwaliteit en infrastructuur. De opmerkingen uit deze online participatie worden nu verwerkt in de doelen van de economische agenda.

Op 9 juli startte via www.stemvanprovinciegroningen.nl een online raadpleging onder inwoners van Groningen en Noord-Drenthe. Deelnemers konden hier hun mening en input geven over de economische agenda van Nij Begun. Ze konden laten weten welke uitgangspunten zij het belangrijkst vinden (top 3), of ze uitgangspunten misten en wat ze mee willen geven voor de doelstellingen van de economische agenda. De online raadpleging liep van 9 juli tot 26 september 2024. Inmiddels zijn de resultaten verwerkt. In totaal zijn er 144 stemmen uitgebracht en 55 inhoudelijke reacties achtergelaten.

Belangrijkste uitgangspunten
Via de website konden deelnemers aangeven welke uitgangspunten van de economische agenda ze het belangrijkst vinden. De top 3 ziet er zo uit:

  1. We hebben speciale aandacht voor onderwijs en arbeidsmarkt, duurzaamheid, het versterken van de ruimtelijke kwaliteit en infrastructuur.
  2. De Economische Agenda wordt een lange termijnstrategie en geen korte termijn plan.
  3. Op een gedeelde derde plaats:
  4. Betrokkenheid van inwoners, ondernemers, volksvertegenwoordigers, wetenschappers en andere deskundigen is cruciaal.
  5. We willen dat Groningen en Noord-Drenthe een regio is waar het aantrekkelijk is en blijft om te ondernemen, innoveren, investeren, werken, leren, wonen en leven.

Het team van de economische agenda houdt zich aan alle uitgangspunten, maar neemt deze vier extra ter harte. Deze uitgangspunten zult u ook duidelijk herkennen in de inhoud van de economische agenda. Kwartiermaker Jakob Klompien van de economische agenda zegt hierover: “Dit is waardevolle input. Het is mooi dat we een groot deel van de uitkomsten van deze online raadpleging uitstekend kunnen gebruiken voor de doelen. Ik zie ook dat de ideeën van inwoners en die van ons team bijna naadloos op elkaar aansluiten.” 

Aanvullingen en doelstellingen
Ideeën over aanvullingen voor de uitgangspunten en aandachtspunten voor de doelen liepen in de reacties vaak door elkaar. Wanneer het ging over belangrijke zaken om mee te geven over de economische agenda, gaf een groot deel van de respondenten aan dat ze duurzaamheid, ecologie, klimaat en natuur belangrijk vinden om mee te nemen in de economische agenda. Eén van de deelnemers schreef daarover: “Ik mis een uitgangspunt dat we kiezen voor een Gezonde Natuur inclusieve samenleving. Het gaat hier om mensen, planten, dieren en voorzieningen”.

Ook de versterking van identiteit en trots, het hanteren van de menselijke maat (maatschappelijke waarde voor economische waarde) en versterking van wat er al is, waren elementen die veel deelnemers belangrijk vinden: ‘Houd het unieke van onze provincie in stand.’ Veel respondenten geven mee dat ze het belangrijk vinden dat de economische agenda uitgaat van lokale ondernemers en ruimte geeft aan het mkb, zpp’ers en andere berdrijven die iets te bieden hebben in Groningen en Noord-Drenthe: ‘Belang van het versterken van de lokale economie. Inzetten op wat er al is en dit uitbreiden.’

Vertaling online reacties van inwoners naar doelen
De opmerkingen en ideeën uit de eerste participatieronde van de economische agenda, heeft het team van de kwartiermaker meegenomen in het opstellen van de doelen en subdoelen. Zo hebben de opmerkingen over het belang van duurzaamheid en circulariteit geleid tot een subdoel over een toekomstbestendige, circulair werkende regio. De vele opmerkingen over trost en identiteit zie je terug doordat trots één van de vijf centrale thema’s in de doelen is. De drie uitgangspunten die deelnemers aan de online raadpleging het meest belangrijk vinden, zijn direct terug te vinden in de doelen:

De economische agenda wordt geen plan maar een lange termijnstrategie, arbeidsmarkt heeft een centrale plek gekregen in het hoofddoel en de inbreng van geïnteresseerden is cruciaal in het ontwikkelen van de agenda. Het uitgangspunt over deze regio als aantrekkelijke plek om te leven, wonen en werken komt terug in het hoofddoel waar alle subdoelen onder vallen.

De laatste puntjes worden nu op de i gezet bij de doelen en subdoelen. Deze komen op de website rond 22 oktober. Vanaf dat moment kunt u via www.stemvanprovinciegroningen.nl opnieuw uw mening geven. Dit keer gaat het over die doelen, gecombineerd met aandachtspunten voor het opstellen van de economische agenda, waarvan het concept begin volgend jaar beschikbaar is.

Bekijk hier het overzicht met de resultaten van de eerste participatieronde.

Over Nij Begun
De parlementaire enquêtecommissie gaswinning trok 24 februari 2023 harde conclusies. Groningers en Drenten verdienen een nij begun: een mooie, leefbare, veilige en betere toekomst. Dertig jaar lang wordt gewerkt aan herstel en perspectief. De gevolgen van de gaswinning laten diepe sporen na bij een groot deel van onze inwoners. Een noodzakelijke voorwaarde voor een betere toekomst is het herstel van woningen én mensen. Zo lang als nodig. Koste wat kost. Het aanpakken van schade, versterking en herstel is daarom de belangrijkste prioriteit. Daarnaast is 200 miljoen euro per jaar beschikbaar voor sociaal en economisch perspectief. Ook is er in totaal de komende tien jaar (tot 2035) 1,65 miljard euro voor de isolatie van woningen beschikbaar. In Groningen en Noord-Drenthe zetten we samen de schouders eronder. Meer informatie vind je hier.