Voortgang isolatieaanpak Nij Begun

Op 6 maart 2024 zijn de uitgangspunten voor de isolatieaanpak van Nij Begun bekend gemaakt. Alle woningeigenaren in Groningen en de drie Noord-Drentse gemeenten Aa en Hunze, Tynaarlo en Noorderveld kunnen extra subsidie krijgen om hun huis te isoleren tot de standaard voor woningisolatie. Dit is een belangrijke eerste stap om huizen voor te bereiden op aardgasvrijgereed. 

Deze subsidieregeling is heel belangrijk voor de regio en moet goed neergezet worden. Het streven was om de regeling in het eerste kwartaal van 2025 open te stellen. De uitwerking van de subsidieregeling kost helaas meer tijd dan was voorzien. Dit heeft een aantal oorzaken: 

  • De uitwerking van de regeling: Elk huis is anders en elke woningeigenaar heeft andere wensen. Tegelijkertijd is ons uitgangspunt dat subsidieregeling toegankelijk en toepasbaar is voor alle woningsituaties. Er is meer tijd nodig om dit goed uit te werken in de subsidieregeling. 
  • De ontzorging en begeleiding: Het goed isoleren en ventileren van een huis is ingewikkeld. Wat moet er allemaal gebeuren, wanneer en hoeveel kost het? Door onafhankelijke adviseurs aan te bieden kunnen woningeigenaren die dat willen, hier ondersteuning bij krijgen. Dit zorgvuldig organiseren vraagt om meer tijd. 
  • In stappen aanpakken: De ambitie is om in tien jaar tijd 200.000 woningen te isoleren in de provincie Groningen en Noord-Drenthe. Dat vraagt ook veel van de markt, denk aan aannemers, isolatiebedrijven en adviseurs. Met hen wordt gekeken hoe de uitvoering op een slimme manier georganiseerd kan worden zodat iedereen zo snel mogelijk wordt geholpen. 

Wanneer gaat de subsidieregeling wel open?
Voor de zomer van 2025 is het streven de subsidieregeling voor de eerste mensen die het het hardst nodig hebben open te stellen. Tegelijkertijd is het belangrijk om een regeling die tien jaar moet gaan lopen, goed neer te zetten: hoe beter de regeling is uitgewerkt, hoe makkelijker en sneller de uitvoering kan gaan. In december volgt nieuwe informatie over de voortgang van de subsidieregeling.

Wat betekent dit voor mensen die al geïnvesteerd hebben in isolatie van hun woning?
Iedereen die na 25 april 2023 isolatie- en ventilatiewerkzaamheden heeft uitgevoerd om te komen tot de standaard voor woningisolatie, kan hiervoor vergoeding krijgen. Dat blijft ook zo. Voor deze groep mensen die al investeringen hebben voorgeschoten, wordt de vergoeding zo snel mogelijk beschikbaar gesteld.

Betekent dit dat u nu moet wachten met isoleren?
Nee, u kunt nog steeds zelf aan de slag met isolatie-en ventilatiemaatregelen om uw huis naar de standaard voor woningisolatie te brengen. Bewaar facturen, bonnetjes en foto’s om later zo simpel mogelijk uw aanvraag in te kunnen dienen. Op www.nijbegun.nl/isolatieaanpak is hierover meer informatie te vinden.

Nadere toelichting over de hoogte van de subsidie

De subsidie vergoedt de isolatie- en ventilatiekosten die daadwerkelijk nodig zijn om te voldoen aan de standaard voor woningisolatie. Woningen in het versterkingsgebied krijgen 100% van de kosten vergoed. Woningen buiten dit gebied krijgen 50% van de kosten vergoed. Als een woning deels al goed geïsoleerd is, kan de subsidie enkele duizenden euro’s bedragen. Voor slecht geïsoleerde of grotere woningen kan het gaan om 10.000 euro of meer. In uitzonderlijke gevallen kan de subsidie oplopen tot 40.000 euro voor woningen in het versterkingsgebied en tot 20.000 euro buiten dit gebied. Het is belangrijk te benadrukken dat het hier gaat om uitzonderlijke gevallen, zoals bijvoorbeeld slecht geïsoleerde grote monumentale woningen. Echter de meeste woningen zullen minder kosten maken om te voldoen aan de standaard voor woningisolatie. Als de kosten om te komen tot die standaard toch boven het maximale subsidiebedrag uitkomen, is er geen extra subsidie beschikbaar.

Over Nij Begun
De parlementaire enquêtecommissie gaswinning trok 24 februari 2023 harde conclusies. Groningers en Drenten verdienen een nij begun: een mooie, leefbare, veilige en betere toekomst. Dertig jaar lang wordt gewerkt aan herstel en perspectief. De gevolgen van de gaswinning laten diepe sporen na bij een groot deel van onze inwoners. Een noodzakelijke voorwaarde voor een betere toekomst is het herstel van woningen én mensen. Zo lang als nodig. Koste wat kost. Het aanpakken van schade, versterking en herstel is daarom de belangrijkste prioriteit. Daarnaast is 200 miljoen euro per jaar beschikbaar voor sociaal en economisch perspectief. Ook is er in totaal de komende tien jaar (tot 2035) 1,65 miljard euro voor de isolatie van woningen beschikbaar. In Groningen en Noord-Drenthe zetten we samen de schouders eronder. Meer informatie vind je hier.

Man die een thermische dakisolatielaag installeert - met behulp van minerale wol