Tweede ronde online participatie economische agenda – denk je mee?

De conceptdoelen van de economische agenda van Nij Begun staan klaar voor inwoners van Groningen en Noord-Drenthe om op te reageren via Stem van provincie Groningen. Denk je ook dit keer weer mee? De eerste ronde van de online participatie over de economische agenda met de uitgangspunten leverde waardevolle reacties op, die bij het maken van de conceptdoelen zijn gebruikt.

Leefomgeving, economie, ondernemerschap, talent en trots

Kwartiermaker Jakob Klompien en zijn team spraken het afgelopen halfjaar met veel inwoners, maatschappelijke organisaties, kennis- en onderwijsinstellingen, bedrijven, overheden en andere belanghebbenden. Met deze inbreng en de conclusies uit een aantal onderzoeken, zijn in juli dit jaar de uitgangspunten opgesteld en daarna deze doelen. De doelen zijn gebaseerd op vijf hoofdthema’s: 

  • een toekomstbestendige economie in een gezonde leefomgeving;
  • het bevorderen van ondernemerschap;
  • het ontwikkelen en behouden van talent;
  • het verzilveren van kennis;
  • het versterken van regionaal bewustzijn en trots.

Inwoners denken mee

De resultaten van de vorige participatieronde over de uitgangspunten van de economische agenda zijn verwerkt in de conceptdoelen. Inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden kunnen vanaf vandag een maand lang opnieuw reageren via Stem van provincie Groningen, dit keer op de conceptdoelen. Iedereen uit deze regio is van harte uitgenodigd om mee te denken.

Vervolg

De online raadpleging op Stem van provincie Groningen is nadrukkelijk ook voor inwoners van Noord-Drenthe en loopt van 22 oktober tot en met 19 november. De economische agenda is, net als de sociale agenda, in januari 2025 (in concept) klaar. Dan volgt de derde ronde van online participatie.

Over Nij Begun
De parlementaire enquêtecommissie gaswinning trok 24 februari 2023 harde conclusies. Groningers en Drenten verdienen een nij begun: een mooie, leefbare, veilige en betere toekomst. Dertig jaar lang wordt gewerkt aan herstel en perspectief. De gevolgen van de gaswinning laten diepe sporen na bij een groot deel van onze inwoners. Een noodzakelijke voorwaarde voor een betere toekomst is het herstel van woningen én mensen. Zo lang als nodig. Koste wat kost. Het aanpakken van schade, versterking en herstel is daarom de belangrijkste prioriteit. Daarnaast is 200 miljoen euro per jaar beschikbaar voor sociaal en economisch perspectief. Ook is er in totaal de komende tien jaar (tot 2035) 1,65 miljard euro voor de isolatie van woningen beschikbaar. In Groningen en Noord-Drenthe zetten we samen de schouders eronder.